Počátky obecného využití konopí

Nikdo neví jistě, kdy přesně se začalo konopí využívat, nicméně archeologie nás dovádí zhruba do Číny deset tisíciletí zpět.

Konopí zde bylo používáno k výrobě vlákna na konopné sukno, či jako důležitá rostlina ke konzumaci, kdy nálezy dokládají, že se semínko v zásadě rovnalo běžným obilovinám (nalezeno ve výbavách hrobů vedle hořčičného semínka, či rýže).

20210320_091349-1024x768

Také mělo klíčovou roli ve vynálezu papíru.

PRVNÍ POZNATKY POZITIVNÍCH ÚČINKŮ KONOPÍ

Zprávy o využívání konopí jsou dochovány z celého světa již od starověku, a to včetně:

  • Egypta (čípky k úlevě od hemoroidů)
  • Indie (na nespavost, úlevu od úzkostí a bolestí)
  • Řecka (ošetření ran a vředů a vyhánění tasemnic)
  • starověkého Summeru a Persie (ve spojení s psychotropními účinky k rituálům, ale také na migrény, či jako prevence proti potratům)
  • Arábie (tlumič nevolností a zvracení, tlumič bolestí, zánětů a horeček, také jsou zde zaznamenány první účinky proti epilepsii).
oil-4991420_1920-1024x683

SVATÉ POMAZÁNÍ VE STAROVĚKU

  • Zajímavostí je, že konopí bývalo součástí svatých olejů ke svatému pomazání. Toto využití je známo už u Hebrejců ve starověku, ale také ve středověkém anglosaském prostředí v 10. stol.

LÉČBA BOLESTI UCHA VE STŘEDOVĚKU

  • Pokud jde o středověk, již pro 2. stol. jsou doloženy odkazy doktora Galéna na pozitivní účinky konopí, a to v souvislosti s bolestmi ucha.

LÉK NA NERVOZITU OD RANÉHO NOVOVĚKU

  • Od raného novověku po současnost se pak jako červená nit vine zájem o pozitivní působení konopí na psychiku. Především v 16. a 17. stol. byla věnována pozornost tomu, že konopí vyvolávalo smích, a proto bylo doporučováno proti úzkostem.
  • Jako lék na nervozitu byla v 19. stol. konzumována směs dobrého vína a konopného extraktu, a celkově začaly být systematicky testovány účinky konopí v oblasti psychiatrie. Od 80. let pak zažívá „boom“ jako zmírňovač depresí, úzkostí a melancholie.
  • Seriózně západní medicíně rostlinu představil Irský lékař O’Shaughnessy, který během pobytu v Indii provedl řadu experimentů, ohledně vlivu na tetanus, epilepsii, či revma, a následně se zasadil o další rozšíření do celé Evropy a Spojených států.

 

VÝVOJ VYUŽITÍ LÉČEBNÉHO KONOPÍ

O desetiletí později (1844) byl použit „hašiš“ v rámci léčby dýmějového moru.

A během Americké občanské války se prášek z konopí používal na válečná zranění.

second-1131275_1920-768x522

Na počátku 20. stol. začal být ve výzkumech rozlišován obsah THC CBD v konopí, a začal být vyzdvihován pozitivní vliv CBD ve vztahu k epilepsii a úzkostem.

Z důvodů české i evropské legislativy bohužel nemůžeme uvádět ba ani odkazovat na výsledky studií sledující účinky kanabinoidy (CBD, CBG,…) na lidské tělo.

LEGALIZACE KONOPÍ

 

Teprve v roce 2018 byl schválen americký zákon o zlepšení zemědělství, a CBD a výrobky z něj odvozené přestaly být regulovány, a proto se na trhu staly šířeji dostupné.

V současnosti probíhá téměř na 200 experimentálních studií, které zkoumají kanabinoidy (CBD, CBG, CBN,…) z nejrůznějších úhlů, už byla naznačena spousta přínosů a spousta jich pravděpodobně na prokázání ještě čeká.

traffic-lights-140579_1920-768x512

 

ZDROJE:

Foto staženo z webového rozhraní: https://pixabay.com/

| design creactive